De Boerenmeisjes van Woensdrecht: koken van eigen bodem

Eethuis de Boerenmeisjes heeft niets te maken met in het ‘oranje getooide’ uit de kluiten gewassen Hollandse boerenmeiden op wilgenhouten klompen met kaasplankjes in de aanbieding waarop jonge Gouda in fijn gesneden brokjes met selderijzout ligt. Ik ben oververhit, het is geen weer om de pikante porno van Joost Zwagerman te lezen.

Ik klop aan bij de Rijzendeweg 23, waar Marjon en Teus me te woord staan. Het gesprek is razend interessant, dit is duidelijk ‘een koppel met ballen’. “Studies wijzen uit dat er voor de afzet van regionale producten twee factoren sterk bepalend zijn om consument en lokale boer/producent met elkaar te verbinden: smaak en een verhaal”, vertelt Teus. Hij kan het niet genoeg benadrukken: lokaal voedsel is een kwestie van storytelling.

de-boerenmeisjes

Het dynamische koppel zet de theorie regelmatig om in de praktijk. Hun hoofdactiviteit bestaat uit catering, maar ze organiseren vaak kookcursussen op maat bij hen thuis in een sfeervolle schuur. Voor de familie van oma die tachtig jaar wordt, voor bedrijven, voor vrouwengroepen uit Zeeland, voor het verjaardagsfeestje van Eline uit Kalmthout die graag kookt met haar vriendinnen. Op hun website staat het zo: “In 2006 ontstond kookstudio Chaud Froid uit liefde voor koken en een zoektocht naar de beste ingrediënten (…). Kopen doen we het liefst in het land zelf of op boerenmarkten en regionale winkels.” De inspiratie voor lokaal koken kwam uit Italië waar de markt dominanter is dan de supermarkt.

Het vraagt niet alleen culinaire vaardigheden, maar ook inzichten in groepsdynamica: soms moeten mensen op eieren lopen om spanningen in groepen te ontmijnen. Kok, psycholoog, vormingswerker, pedagoog, visionair: de Boerenmeisjes kunnen alles!

Dit is een arme regio, weet Teus. Heel wat mensen in dit deel van Brabant leven onder de armoedegrens. Tot mijn verrassing is Teus actief in de lokale VVD-afdeling, ik had hem eerder bij Groenlinks ingedeeld met zijn bevlogen pleidooien voor een socialer Nederland en zijn statements en engagement voor verduurzaming. Maar nee, Teus vecht tegen sociale verkilling en ecologische verhitting. Ik plaag hem een beetje als ik het heb over de missing link tussen hem en premier Mark Rutte. Maar was het niet Michel Bauwens, de grondlegger van de peer-to-peer-beweging die droomde van een politieke hergroepering van ecologisten, ondernemende sociale liberalen en nieuwe politieke groepen zoals de Piratenpartij?

Ondernemerschap geënt op duurzame ideeën versterkt de geloofwaardigheid in de keuze van een duurzame samenleving. In Lokeren bestaat bijvoorbeeld Bistro Den Baskuul die duidelijk voor bio én lokaal kiest, in alle geledingen van hun zaak.

Boerenmeisjes en den Baskuul, telgen van een zelfde verhaal!

de-boerenmeisjes-2

Meer weten?