De Ceuvel in Amsterdam, dat is transitie 3.0

Wat een verrassing. Steven van Delva Landscape Architects is afkomstig van Zonnebeke. Als ik gefascineerd luister naar de bezigheden van deze West-Vlaming, dan kan ik goed geloven dat het dorp van Bellewaerde een maatje te klein was.

Ik bevind me op De Ceuvel in Amsterdam-Noord. Een place to be. Een trendy hub. Een broeinest van creatieve ideeën. Hier wordt innovatie niet bedacht, maar uitgevoerd. Enkele jaren geleden was De Ceuvel een afgesloten terrein, een niemandsland en wat aan het oog van de wereld onttrokken. Nu komt de hele wereld, en dus ook Vormingplus Waas-en-Dender, kijken.

20160916_gluren-bij-de-buren_amsterdam-54

Er is een schitterend café-restaurant dat zo energie-neutraal mogelijk wil zijn. Aan de overkant zit Jan, een schrijnwerker die een oude sloep in twee heeft gezaagd om daar zitmeubilair van te maken. Uitwerpselen zijn geen afval, planten zuiveren vervuilende grond, een woning gemaakt van piepschuim: de ecologische voetafdruk wordt zo laag mogelijk gehouden. De Ceuvel is maar een klein project in vergelijking met andere en veel grotere woonprojecten in Amsterdam-Noord. De woningdruk voor de Nederlandse hoofdstad wordt immens, en in dit deel zo mogelijk nog groter.

Steven vliegt door zijn PowerPoint. De Ceuvel is visionair, maar ook realiteit. Tergend haalbaar. De vooruitgang op vlak van mobiliteit , water, elektriciteit, afval, … wordt voortdurend gemeten. Teams zoeken voortdurend naar progressie. Naast Amsterdam werkt Delva in Genk, Veurne, Warschau, Toronto, …

20160916_gluren-bij-de-buren_amsterdam-70

Ik praat nog wat na met een jonge kok die een ferme kom humus met rode biet mengt. Het experiment om de keuken volledig veganistisch te maken, heeft slechts twee weken geduurd. Transitie is zoeken.

Een koppeltje kust, Marcel sluit zijn atelier en een groep studenten krijgt een rondleiding. Ik kan fantastische beelden schieten en mag naar hartenlust fotograferen. “Hoe meer we delen, hoe beter’ zegt Steven. Je moet fysiek aanwezig zijn om de energie van dit holistisch project te voelen. Op de puinhopen van de oude industrie wordt een nieuwe duurzame realiteit geschapen. Kan het meer symbolisch? Dit is het Engelse Totnes in het kwadraat.

20160916_gluren-bij-de-buren_amsterdam-67

Technici, groepswerkers, koks, timmerlieden, bedenkers, maar vooral makers vormen op De Ceuvel een unieke broedplaats. Hier is co-creatie geen theorie. Het gaat niet om de publicatie, maar om het experiment en om het uit te rollen op andere plaatsen. Wat zou ik graag nog eens terugkomen met een groep cursisten…

20160916_gluren-bij-de-buren_amsterdam-65

Meer weten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *