Over vele vinnige burgers van Utrecht (deel 2)

Utrecht is razend interessant. We fietsen door de wijk Lombok. De stad ligt het meest centraal in Nederland en is veel ‘witter’ dan Rotterdam en Amsterdam. Groen Links, D66, SP en VVD vormen een stabiele meerderheid, Geert Wilders kan hier weinig zoete broodjes bakken. Veel stedelingen zijn hoogopgeleid en studenten blijven na hun studies met plezier plakken. Utrecht kent een lage werkloosheid. De huizen zijn peperduur. Een rijhuis in wat men een ‘betere buurt’ noemt, kan gemakkelijk 400.000 euro kosten en een huurprijs van 1.000 euro voor een bescheiden appartement is niet ongewoon. In de vier grote Nederlandse steden komen er de komende vijftien jaar zo’n 350.000 gezinnen bij. In Utrecht is de verwachting dat de bevolking zal groeien met zo’n 21.4%, dat zijn ongeveer 80.000 inwoners extra. “In de lucht bouwen en voorzien in een kwalitatieve publieke ruimte, daar moet een partij als Groen Links voor gaan“, vertelt Marijn.

Stichting Koningshof

Het laatste bezoek is een bijzondere voltreffer. Samen met vier jonge snaken is Akke verantwoordelijk voor Stichting Koningshof. We bevinden ons in een oude tuinderij in Utrecht Oost, het meer welvarende deel van de stad. Vooraleer we elkaar leren kennen, jagen we twee uitgebroken kippen uit de serre. Het lukt ons nog ook.

utrecht-c

De missie van Stichting Koningshof is interessant: enkele landschapsarchitecten wilden de agrarische identiteit van dit stadsdeel rondom de oude forten behouden en versterken. Ze vroegen zich ook af hoe ze de kennis over landbouw die hier aanwezig is zoveel mogelijk kunnen behouden, ontwikkelen en doorgeven. Een van de stichtende leden las niet toevallig De Hongerige Stad van Carolyn Steel (ook een landschapsarchitecte). “Voedsel is olie“, stelt ze in dat standaardwerk vast.

Stadslandbouw krijgt concreet vorm via:

  • Achteraan het terrein kweken veertig moestuiniers op halve of volledige percelen biologische groenten. Het is een groene kennisplek waar veel expertise wordt gedeeld.
  • Wat ze in een gigantische oude serre kweken, wordt voor een deel verkocht, gebruikt voor eigen consumptie en geoogst door een kok van een toprestaurant uit de binnenstad. Alles gebeurt in het grootste vertrouwen.
  • Er wordt structureel geleverd aan VOKO, een voedselcollectief uit Utrecht, vergelijkbaar met de Voedselteams in Vlaanderen. Marijn is actief bij VOKO.
  • Bij een weelderige oogst vinden er regelmatig etentjes plaats met topkoks of feestjes in eigen beheer.

utrecht-b

Opdracht: zoek de komkommer.

Akke is een prachtvrouw. Ze deelt haar verhaal zonder kapsones, zonder zweem van arrogantie of betweterij. Ze is geïnteresseerd in het concept van LETS-groepen en mijn suggestie om tijdens de weekavonden Velt-groepen te betrekken bij Stichting Koningshof. En ze heeft een duidelijke mening: “Een komkommer voor 40 cent verkopen, dat vind ik onzin, vooral omdat ik weet hoeveel tijd en energie daar naartoe is gegaan.” Op een recent Food Festival vierde Stichting Koningshof zijn vierde verjaardag met allerlei workshops zoals yoga en kickboksen tot optredens en een camping op het terrein.

Met Akke en Marijn kan ik nog uren verder praten, maar ik wil de kosten drukken door nog naar Amsterdam te fietsen. Met het uitgespaarde budget wil ik op 4 november een trip naar Den Haag financieren. Nog 45 kilometer te gaan, ik hoef maar de Oude Gracht te volgen die overloopt in de Vecht. De vele Utrechtse verhalen kunnen even bezinken, straks zal ik ze in de buurt van de Amsterdamse wallen aan het papier toevertrouwen. Al fietsend krijgen ze vorm en skelet. In de wetenschap dat elke beschrijving tekort schiet. Bij voorbaat mea culpa aan alle vinnige burgers van Utrecht.

utrecht-a

Meer weten? 

  • Bureau De Helling: http://www.bureaudehelling.nl
  • Vechtclub XL: http://www.vechtclubxl.nl
  • Stichting Koningshof: http://www.koningshofutrecht.nl
  • De Stadstuin: http://www.destadstuinutrecht.nl
  • Project van Heddy: http://www.spinozaplantsoen.nl/spinozaplantsoen
  • Food for Good: http://www.foodforgood.nl