Ruilwinkel, een sterk burgerinitiatief in Tilburg-Zuid

Buurtruilwinkel Tilburg 1Alsof het Iewan-project nog niet inspirerend genoeg is, beleef ik tijdens mijn tocht in Gelderland ook nog een toevallige, maar sterke ervaring in de Ruilwinkel in Tilburg-Zuid.

In de winkel krijg ik een uitvoerige uitleg over de werking. Leden kunnen kledij, spullen, boeken of muziek ‘te koop’ aanbieden. Dan verdienen ze punten die ze kunnen gebruiken om zelf spullen van anderen aan te schaffen. Belangrijk, de goederen moeten ‘winkelwaardig’ zijn: één koffiemok wordt bijvoorbeeld niet aanvaard, wel de volledige set.

Drijvende kracht

De Ruilwinkel is nog maar 2 jaar geleden opgestart, maar telt al 900 leden. Joost toont me het computerprogramma dat alles keurig registreert. Annette coördineert, maar benadrukt dat burgers de drijvende kracht zijn. Het sociale aspect en elkaar ontmoeten, daar gaat het om. Ik ervaar het aan den lijve. Als ik aan de buurttafel thee drink, delen twee vrouwen vrij snel hun kwetsbare levensverhalen. “Ik was dakloos, maar de ruilwinkel was mijn redding. Annette en deze werking hebben me opnieuw kracht gegeven“, vertelt de blonde 50-jarige. Begin deze maand verloor de andere vrouw haar enige dochter. Het wordt stil als het woord ‘afgeven’ valt. Ze praat verder. Over hoe belangrijk het was dat een vriendin uit Groningen haar na de begrafenis een week opving.

Buurtruilwinkel Tilburg 2De werking van de Ruilwinkel is vergelijkbaar met LETS Helmond in de buurt van Eindhoven, daar trek ik half september naartoe. Mien Paridaen, de verantwoordelijke, is een oude bekende. Acht jaar geleden ontmoette ik LETS Helmond, het is een sterk buurtgericht verhaal met veel sociale spin-offs, zoals een interculturele groep met kwetsbare moeders. Wordt vervolgd.

Transitiepraktijken, een zandbak voor de burgerij? Vaak blijkt het niet te kloppen.