Over Gluren bij de Buren

Gluren bij de buren @Nathanëlla Monsaert

In 2016 en 2017 wil Vormingplus Waas-en-Dender zich laten inspireren door haar buren.

Waarover gaat Gluren bij de Buren?

In april 2017 wil educatief medewerker Stefaan Segaert met de fiets gedurende minimum 12 dagen de 12 Nederlandse provincies doorkruisen en 12 interessante burgerschapspraktijken bezoeken, in kaart brengen en daarover verslag uitbrengen in Vlaanderen.

Centrale vragen zijn:

 • Wat kunnen we voor Vlaanderen en onze regio leren?
 • Op welke manier kunnen de commons ons inspireren?

Verder zal hij 12 gesprekken met diverse mensen voeren rond de volgende vragen:

 • Wat zijn vandaag de grote maatschappelijke uitdagingen voor Nederland?
 • Wat zijn belangrijke oplossingssporen?
 • Welke boodschap wil u meegeven aan Vlaanderen?

Idealiter zal hij één burgerschapspraktijk of common per provincie in kaart brengen.

Wat bedoelen we met burgerschapspraktijken?

Burgerschapspraktijken worden ook wel commons (gemeengoed) genoemd. Het zijn initiatieven van onderuit, gedragen door burgers, al of niet in relatie met bedrijven (markt) of lokale overheid (staat). Ze formuleren ecologische en sociale antwoorden op de uitdagingen van deze tijd en zijn soms ook economisch erg innoverend. Tegelijk willen we de participatiesamenleving in Nederland kritisch tegen het daglicht houden.

Wat gebeurt er na de fietstocht?

In het najaar van 2017 zal Vormingplus Waas-en-Dender verschillende activiteiten organiseren.

 • Koren
  We zoeken cursisten die samen met enkele bestaande koren uit Lokeren, Hamme en Sint-Niklaas een aantal Nederlandse kleinkunstnummers zullen inoefenen. We denken aan het rijke en kritische repertoire van Neerlands Hoop, Frits, Bram Vermeulen, Boudewijn de Groot, Paul van Vliet, Robert Long, … In oktober zullen de koren en cursisten op diverse plaatsen in onze regio hun nummers presenteren in combinatie met het reisverhaal van Stefaan.
 • Reisimpressies
  Bij de reisimpressies staan de 12 burgerschapspraktijken uit Nederland centraal. We kunnen nu al vertellen dat we een bezoek brengen aan De Kleine Wiel in Nijmegen, Het kunstenaarsdorp in Friesland en Pakhuis De Zwijger in Amsterdam.
 • Dialoog met burgers
  Zowel in Hamme, Lokeren als Sint-Niklaas willen we een groep burgers samenbrengen en hen uitnodigen om na te denken over de vraag: wat kunnen de praktijken uit Nederland ons leren voor onze stad of gemeente? We willen samen kijken waar en welke vertaalslag er vanuit Nederland mogelijk is.
 • Lezingen
  Daarnaast nodigen we enkele bekende personen uit de academische en journalistieke wereld uit in onze regio.
 • Literatuur en chansons 
  In december 2017 organiseren we op verschillende plaatsen activiteiten rond literatuur en chansons uit Nederland. Stefaan zal enkele auteurs en enkele van hun bekendste werken voorstellen. Multatuli, Jeroen Brouwers, Adriaan Van Dis, Jan Brokken, Arnon Grunberg, A.F.Th. van der Heijden, Jan Terlouw, Etty Hillesum, Harry Mulisch, Astrid Roemer en Geert Mak zullen de revue passeren. Gitarist Ward zorgt voor passende Nederlandse kleinkunstnummers.

Op deze blog zullen we minstens 2 keer per maand verslag uitbrengen van ons project.

Stefaan is niet aan zijn proefstuk toe, neem zeker een kijkje op zijn blog Safari Oostwaarts.

1 thought on “Over Gluren bij de Buren

 1. Wat een uniek project doen jullie! Daar kunnen wij Nederlanders veel van leren. De herontdekking van ons eigen land, gezien door jullie ogen.
  Het sociale domein kan baat hebben bij kleine gebiedsprojecten: door te helpen met natuurontwikkeling en voedselproductie voel je jezelf ook beter.
  Succes met de fietstocht Stefaan! Leuk je te ontmoeten in Leeuwarden!

Reacties zijn gesloten.